Officiële foto’s

Officiële Heup en Elleboogfoto’s Raad van Beheer

Niet iedere dierenarts mag officiële HD/ED foto’s maken. Een dierenarts mag dat alleen als hij of zij hiervoor bij de Raad van Beheer geregistreerd staat. Bij ons op de praktijk is een dierenarts aanwezig die bevoegd is om deze foto’s te maken. Als u met uw hond wil fokken kan het zijn dat er officiële röntgenfoto’s van de heupen en/of de ellebogen gemaakt moeten worden. Deze bepalingen verschillen per ras, dus neem voor de meest actuele informatie altijd contact op met de rasvereniging en/of de Raad van Beheer.

De reden dat deze officiële röntgenfoto’s gemaakt moeten worden, is dat bij een aantal rassen er erfelijke problemen aan deze gewrichten voor kunnen komen. Vandaar dat bij bepaalde rassen eerst gekeken wordt hoe de gewrichten van de ouderdieren eruit zien, voordat u mag fokken.

Voor het maken van de HD-foto is het nodig dat de hond op zijn/haar rug op de röntgentafel gelegd wordt. Sommige honden laten dit toe zonder sedatie (roesje), maar vaak moeten ze toch eerst gesedeerd worden, vooral ook omdat aan de technische kwaliteit van de HD-foto door de beoordelingscommissie (terecht) hoge eisen gesteld worden.

Voorafgaand aan het onderzoek dient de eigenaar eerst (eenmalig) een account (als fokker) aan te maken op de website van de Raad van Beheer. De uitslag wordt naar dit account gestuurd, niet meer per post. De foto wordt door de dierenarts gemaild de Raad van Beheer. De beoordelingskosten moeten sinds 23 mei 2016 direct bij de dierenarts afgerekend worden. De Raad van Beheer stuurt dus géén rekening meer voor deze beoordeling, maar verrekent dit met de dierenarts.

Röntgenfoto’s en echo

Sinds 1 januari 2018 hebben wij de modernste röntgenapparatuur tot onze beschikking om de problemen van uw huisdieren in beeld te brengen.

Naast de röntgenfoto’s hebben wij ook de mogelijkheid om echo’s te maken.

Vandaag