Titeren of vaccineren

Over het vaccineren van huisdieren wordt veel gezegd en geschreven. Hoe zit het nu precies? Moet u elk jaar u huisdier laten vaccineren en hoe zit dat met titeren?

De hond

Vroeger werd uw hond jaarlijks geënt met de grote cocktail enting. Deze omvat de volgende ziektes:

  1. Besmettelijke Leverziekte, HCC
  2. Parvo
  3. Hondenziekte, Distemper
  4. Ziekte van weil oftewel Leptospirose

Deze cocktail geven wij nu nog maar 1 x per 3 jaar. De Bescherming tegen HCC, Parvo en Hondenziekte is dan voldoende op orde. Wel moet er jaarlijks tegen de ziekte van Weil gevaccineerd worden, omdat deze vaccinatie maar 1 jaar bescherming geeft.

 

 

Voor dat we bloed afnemen kijken we de hond helemaal na, en zullen we de vaccinatie tegen de ziekte van weil met u bespreken.

De ziekte van weil

De ziekte van weil is een bacteriële ziekte, die ook voor u besmettelijk is. Hier kunt u geen titerbepaling voor doen en de enting beschermt een jaar. Het advies is dus om jaarlijks tegen de ziekte van Weil te vaccineren.

Titeren

Voor de andere drie ziektes kunt u om de drie jaar vaccineren (DHP) of kiezen voor het alternatief, titeren.

Hierbij wordt gekeken of uw hond nog voldoende bescherming heeft door middel van een simpel bloedonderzoek bij de dierenarts; de Vaccicheck of titertest.

Als de test positief is, heeft uw hond nog voldoende afweerstoffen en hoeft hij nog geen vaccinatie tegen Parvo, Hepatitis of Distemper. Als hij onvoldoende afweerstoffen heeft, is het noodzakelijk om alsnog de vaccinatie te geven. Mocht dit het geval zijn doen we dit tegen een gereduceerd tarief doen.

De Kat

Bij katten is het niet mogelijk om te titeren.

 

Vandaag