Ontwormen

Ontwormen en wormonderzoek in de praktijk

De European Scientific Counsel Companian Animal Parasites (ESCCAP), is een onafhankelijke niet-commerciële organisatie die als doel heeft het opstellen van richtlijnen voor een goede wormbestrijding bij de hond en kat. Wij volgen deze richtlijnen in onze praktijk.

Regelmatig ontwormen en onderzoek van de ontlasting van de hond staat centraal in deze richtlijnen. Daarnaast maken hygiënische maatregelen een wezenlijk onderdeel uit van een goede wormbestrijding.

Een goede wormbestrijding bij honden kan op een aantal manieren:

  1. Laat tenminste 2 maal maar beter 4 maal per jaar de ontlasting van uw hond controleren op de aanwezigheid van wormeitjes. Bij een positief onderzoek behandel dan uw hond met een goed werkzaam ontwormingsmiddel.
  2. Als alternatief kunt u uw huisdier 4 maal per jaar blind behandelen. Dat wil zeggen dat u niet zeker weet of uw dier op dat moment ook daadwerkelijk een worminfectie heeft en dus mogelijk medicatie binnen krijgt die op dat moment niet nodig is.
  3. Honden en katten die ongekookt/onbehandeld vlees te eten krijgen lopen meer risico op infectie en moeten mogelijk vaker behandeld of gecontroleerd worden.
  4. Hygiëne is belangrijk bij een goede wormbestrijding. Houdt de omgeving van uw hond vrij van ontlasting(resten)! De eitjes van spoel- en zweepwormen kunnen jaren lang overleven en zijn de bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en uzelf! Risico groepen voor het oplopen van een wormbesmetting zijn mensen met een verlaagde weerstand en kinderen. Speel- en trapveldjes voor kinderen zijn verboden terrein voor honden. Ook zullen zandbakken van kinderen moet worden afgedekt, opdat huisdieren geen mogelijkheid krijgen hier te poepen.

Wij kunnen op de praktijk, terwijl u wacht, voor u nakijken of er wormeitjes in de ontlasting van uw hond zitten en zo een goed advies geven over het ontwormen van uw huisdier.

Vandaag