Scopie

Endoscopie

heeft uw hond of kat last van braken, niet eten of van stinken uit de bek? Of heeft uw dier last van neusuitvloeiing of langdurig hoesten? Als het niet duidelijk is wat er aan de hand is, kan uw dierenarts een endoscopie aanraden. Heeft u een hond die het heerlijk vindt om allerlei vreemde voorwerpen op te eten of een satéprikker door te slikken? Dan kan dit vreemde voorwerp uit de maag van uw hond gehaald worden met behulp van de endoscopie. Uw huisdier moet nog steeds onder narcose, maar er hoeft geen operatie gedaan te worden om hem/haar te helpen!

Endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de arts met behulp van een flexibele slang via bijvoorbeeld de mondholte, neus of anus in het lichaam kan kijken zonder een snede te maken. Hiermee kan de dierenarts bijvoorbeeld het maagdarmstelsel, de blaas, de longen of het binnenste van de neus van uw hond of kat nauwkeurig in beeld brengen.

Endoscopie bij honden en katten wordt vaak ingezet bij:

  • Langdurige maagdarmklachten zoals slechte eetlust, overgeven, diarree en/of bloed bij de ontlasting
  • verdenking van maag- of darmontsteking, maag- of darmkanker, maagzweer of darmpoliep.
  • Incontinentie
  • langdurig hoesten
  • langdurig niezen of neusvloeiing

Tijdens de endoscopie kunnen de organen van binnenuit bekeken worden op afwijkingen. Ook kan er als het nodig is een stukje weefsel afgenomen worden, om dit te laten onderzoeken zodat we uit kunnen zoeken wat de beste behandeling is voor uw huisdier.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met ons en we kijken wat we voor u kunnen betekenen!

Vandaag